Column: ‘Brabantse’ back

KNAK! Zo klonk het op 1 maart, rond 21.45 uur, eerder dit jaar. Een troosteloze omgeving van een beloftenelftal en een trieste blessure. Met ook nog eens een gele kaart er bovenop als ‘cadeau’. Een prent voor een scheenbeenbreuk…

Nu zijn we ruim een half jaar verder en is het lijdend (letterlijk en figuurlijk) ‘voorwerp’ van die tijd niet meer weg te denken uit de basis van FC Den Bosch. Dat was hij eigenlijk al niet meer vanaf seizoen 2017-2018, maar het grote geld op kantoor liet hem vorig seizoen juist weer schipperen tussen bank en speelveld. Dit seizoen miste deze rechtsback nog geen seconde en maakte ook al een doelpunt. Ik heb het natuurlijk over Mats Deijl.

Mats Deijl na zijn doelpunt tegen MVV (Foto: Henk van Esch)

Op 15 juli 1997 zag Mats het levenslicht in Vlaardingen. Door een scheiding van zijn ouders verhuisde hij al op jonge leeftijd en mag zich daarom, wat mij betreft, best een Brabander noemen. 19 jaren jong was hij tijdens zijn debuut. Toen nog een verdedigende middenvelder, maar langzaam, via centraal in de verdediging, omgeturnd tot rechtsback. Dus voor degenen die vinden dat trainer Erik van der Ven spelers niet op de juiste positie zet, blijkbaar deed niemand dat dan *knipoog*

Inmiddels staat de teller op 67 competitiewedstrijden en met de eenzijdige optie in zijn contract, dat aan het einde van dit seizoen afloopt, moet het wel heel gek lopen wil onze vierde speler in het rijtje der aanvoerders zijn jubileum niet in het blauw-wit vieren. Mats kan zijn man uitschakelen, hem simpelweg voor zich houden en heeft waar het moet dus ook de drang naar voren. Verder, noem we ouderwets, moet je altijd eerst kijken of je een speler in huis hebt, voor je je op de transfermarkt begeeft. Dit is een hint naar kantoor; LICHTEN DIE OPTIE!

Wat Mats nog kan bereiken is natuurlijk koffiedik kijken. Hij werkte zich al op tot onbetwist basisspeler, zal sporadisch de aanvoerdersband dragen, mag zich Brabander noemen (geef toe, daarbij valt alles in het niets) en zal dankzij baardgroei, die erg in is in De Vliert momenteel, ook op een andere manier zijn tegenstander angst laten inboezemen.

Zonder gekheid, ga zo door Mats. Laat zien dat jeugd inderdaad de toekomst heeft. Behoud je voetbalplezier, je humor, blijf leren, blijf stralen en blijf concurrentie zien als iets wat erbij hoort, maar weet, vooral voel, dat jij de beste bent op jouw positie. Dan blijft het allemaal alsnog koffiedik kijken, maar weet ik zeker dat je Brabant ooit weer zal verlaten.

Bron: Pascal Juinen voor SCFCDB.nl

Gerelateerde berichten