Supportersclub

Op deze pagina kunt u van alles lezen over de Supportersclub FC Den Bosch: van Geschiedenis en de oprichting tot onze Activiteiten, Sponsoring en onze Toekomstvisie.

 


Geschiedenis

Oprichting:

De Supportersclub FC Den Bosch is officieel (notarieel) opgericht op 13 mei 1994, maar bestond al vanaf januari 1994. Op verzoek van het toenmalige bestuur van FC Den Bosch, wegens het op dat moment ontbreken van een Supportersvereniging, hebben een aantal supporters, aangevuld met BVO-bestuurslid Frank Lakwijk, de schouders er onder gezet om te komen tot een door het bestuur van de BVO erkende Supportersvereniging. Vanaf nu hebben wij onze statuten ook digitaal ingelezen zodat deze voor onze leden, en andere geïnteresseerden, ook beschikbaar zijn. Klik hier voor de statuten en hier voor het huishoudelijk reglement.

Eerste Voorzitter:

De eerste voorzitter was Jo van der Steen die in toenmalige supporterskringen bekendheid genoot als Supportersbegeleider. De naam “Jo van der Steen” Bokaal wordt al jaren verbonden aan het zaalvoetbaltoernooi wat door de Supportersclub wordt georganiseerd. Op dit zaalvoetbaltoernooi zijn ieder jaar vele BVO Supportersverenigingen aanwezig (zie onder voor meer informatie over dit toernooi).

Activiteiten

Activiteiten / Doelstellingen:

Onze belangrijkste en bekendste activiteit is het organiseren van supportersvervoer naar uitwedstrijden van FC Den Bosch, daarnaast een greep uit wat andere van onze activiteiten:

We staan jaarlijks op de FCDB Family Day met een kraampje om leden te werven, presentjes uit te delen en merchandise te verkopen.

De Supportersclub heeft een eigen zaalvoetbalteam dat meedoet aan de Bedrijvencompetitie in Vlijmen, daarnaast doen we in de zomer geregeld mee met één of meerdere teams aan toernooien van andere verenigingen. Ook organiseren we ieder jaar ons eigen veldvoetbaltoernooi (zie ook onder voor meer informatie over ons voetbaltoernooi).

De Supportersclub FC Den Bosch is in het verleden lid geweest van de SBV (Supportersplatform Betaald Voetbal). Sinds het seizoen 2016-2017 hebben wij ons afgemeld bij de SBV en ons aangesloten bij het nieuwe Supporterscollectief Nederland.

Naast sponsoring te krijgen, schenkt de Supportersclub ook geld aan goede doelen. In het verleden hebben we onder andere KIKA, KWF en Manege de Binckhorst gesteund met een financiële bijdrage.

De Supportersclub overlegt ook regelmatig met andere organen van de club, zo zitten wij met twee bestuursleden in Stichting Met Heel Mijn Hart. Ook overleggen we met organen van FC Den Bosch, zoals de RVC en de algemeen directeur.

Wij ontvangen ook (bijna) elke thuiswedstrijd het bestuur van de bezoekende supportersclub in het Vriendenhome, onder het genot van een drankje blikken we dan vooruit op de wedstrijd.

Al sinds het begin doet de Supportersclub met een delegatie mee aan de Bossche Nieuwjaarsduik, sinds een aantal jaren regelen wij ook de inmiddels iconische blauw-witte shirts voor deelnemers die zich bij ons aanmelden.

Sinds een aantal jaren organiseren wij ieder jaar een nieuwjaarsreceptie, waar deze eerst alleen voor onze leden was hebben wij deze nu uitgebreid naar alle supporters !

Aan het einde van ieder seizoen is er een gratis barbecue voor de leden van de Supportersclub, onder het genot van een lekkere BBQ en een drankje spreken we het afgelopen seizoen door.

Doelstelling van de Supportersclub FC Den Bosch is het verstevigen van de banden tussen de supporters onderling en het naar buiten positief uitdragen van de naam FC Den Bosch.

Het ‘Jo van der Steen Zaalvoetbaltoernooi’

Tijdens het ‘Jo van der Steen Zaalvoetbaltoernooi’ vernoemd naar de eerste voorzitter en medeoprichter van de organiserende Supportersclub FC Den Bosch die als Supportersbegeleider bekendheid genoot strijden ieder jaar minimaal 16 ploegen om de zaalvoetbaltitel. Verdeeld over vier poules waarbij de sterkste ploegen elkaar in de kruisfinales treffen op weg naar de finale. Sporthal De Hazelaar in Rosmalen vormt jaarlijks het strijdperk voor de zaalvoetballende Supportersverenigingen die de sportieve strijd met elkaar aangaan. Supportersclubs uit het hele land waaronder Vlissingen, Groningen, Alkmaar en Maastricht trokken naar Rosmalen voor het jaarlijkse zaalvoetbal-onderonsje. Vier vaste scheidsrechters verzorgden jaren trouw de arbitrage. Het niveau van de deelnemende ploegen varieert van “zeer hoog tot zeer laag”.
Vanaf 2011 hebben wij dit toernooi in het nieuw gestoken: Het toernooi is verplaatst naar de velden van het PBO Opleidings- en Trainingscomplex van FC Den Bosch aan de Jan Sluyterstraat. Door verkoop van het Jeugdcomplex organiseren we het toernooi sinds 2013 bij “buurman” BVV naast Brainwash stadion De Vliert.

Busreizen:

De Supportersclub verzorgt niet alleen busreizen naar alle uitwedstrijden van FC Den Bosch, maar sinds een jaar of zes zijn daar ook de thuiswedstrijden van het Nederlands elftal bijgekomen (indien er voldoende animo is). Sinds kort gelden er nieuwe regels wat betreft het vertrekken van de bus(sen) van de Supportersclub bij buscombi’s. Als er weinig mensen mee gaan via de reguliere bussen nemen wij deze mee als dit in onze bus past, dit om FC Den Bosch kosten te besparen. Anders zou FC Den Bosch een hele bus moeten betalen voor bijvoorbeeld 8 personen.

Merchandise:

Een aantal jaren terug begon de Supportersclub enthousiast met een nieuwe stimulans te geven aan merchandise, na polo’s, shirts en hooded sweaters van de lijn “Proud to be a bosschenaar” kwam de lijn “Met heel mijn hart” deze bestond eerst uit Italiaanse vesten, polo’s en shirts. In het seizoen 2013-2014 kwamen we met een nieuwe Macron-lijn, i.s.m. onze hoofdsponsor Marcon/MG Workwear. Tegenwoordig brengen we vanwege de teruggelopen vraag naar merchandise, slechts periodiek kleine partijen merchandise op de markt.

Lidmaatschap:

Momenteel telt Supportersclub FC Den Bosch een kleine 400 leden. Wij willen het aantal leden graag uitbreiden, zodat de Supportersclub nog meer bekendheid krijgt. Hoe meer leden de Supportersclub krijgt, des te meer wij kunnen gaan betekenen voor de supporters. Wil je meer informatie over een lidmaatschap van de Supportersclub? Kijk dan snel op deze pagina en word lid, wij hopen op jullie steun!

Toekomst:

Wij van de Supportersclub FC Den Bosch kijkt natuurlijk ook naar de toekomst. Daarom is de Supportersclub al jaren druk in overleg met FC Den Bosch over het verbeteren van de facilliteiten voor de supporters, zoals het mede door ons tot stand gekomen seizoenskaartenproject, waarbij de supporters zelf de prijs voor de M-Side bepalen en de helft van het geld terugvloeit naar de supporters voor sfeeracties (meer info hier). Heb je zelf ideeën voor ons of voor FC Den Bosch, geef dit door en dan zullen wij de ideeën in overweging nemen of doorzenden naar FC Den Bosch. Contact opnemen kan via ons contactformulier.

Sponsoring:

Supportersclub FC Den Bosch is net zoals vele andere verenigingen vaak afhankelijk van sponsors. Uitgebreide informatie over Sponsoren vindt u op deze pagina.

Vragen/opmerkingen

Wij staan open voor alle vragen en/of opmerkingen, deze kunt u stellen via ons contactformulier.