De 11 van Mats Deijl

1. Ik ben groot genoeg of te klein om centraal achterin te staan?
Over het algemeen zijn centrale verdedigers minimaal 1m85, dus je zou zeggen dat ik te klein ben met mijn 1m80. In de jeugd heb ik echter bijna alle elftallen doorlopen als centrale verdediger. Dat is natuurlijk wel wat anders dan bij de senioren, maar toch denk ik dat ik een gebrek aan lengte kan compenseren met mijn hersens en sprongkracht. Mijn ambitie ligt echter al een tijdje niet meer centraal achterin. Al denk ik dat, mocht het nodig zijn, ik die positie prima in kan vullen. Dan zal er wel een breker naast me moeten staan haha.

2. Dani Alves of Claudio Bonucci?
Over het algemeen houd ik vooral van mooi voetbal en spelers die plezier uitstralen. Daarom gaat mijn eerste gedachte uit naar Dani Alves. Ik denk echter dat de voetballende kwaliteiten van harde verdedigers, zoals Bonucci, vaak worden onderschat. Die zie ik af en toe ballen spelen naar het middenveld, met links en rechts, die gewoon zuiverder en strakker zijn dan wanneer ik op goal schiet. En van een harde tackle (op de bal) kan ik ook wel genieten hoor. Er valt dus voor beiden iets te zeggen.

3. Huismus of buitenmens?
Ik ben voornamelijk een huismus. Vooral na een zware trainingsdag ga ik het liefst gewoon de rest van de dag op de bank liggen. Helaas kan dat niet altijd omdat ik ook nog bezig ben met een studie aan Avans Hogeschool, hier in Den Bosch. Ook ben ik niet iemand die, wanneer ik niet zou voetballen, ieder weekend uit zou gaan. Ik heb daar nooit echt behoefte aan gehad, omdat ik van kleins af aan maar met één ding bezig ben en dat is voetbal.

 

4. Verdediger of middenvelder?
Aan het begin van het seizoen zou ik hebben gezegd middenvelder. Nu twijfel ik toch. Vanaf het begin van het seizoen speel ik rechtsback en dat begint me steeds meer te bevallen. Aanvankelijk speelde ik vooral met de gedachte dat ik gewoon blij was dat ik speelde, maar nu begin ik toch steeds meer te wennen op rechtsachter. Ik dacht altijd dat een back alleen maar moet lopen en verdedigen. Dat klopt wel redelijk, want ik loop tijdens een wedstrijd veel meer dan ik voorafgaand aan dit jaar ooit in een wedstrijd had gelopen. Maar ik kan gelukkig ook veel meer aanvallen dan ik dacht en het verdedigen valt me tot nu toe ook niet tegen. Dus momenteel ben ik verdediger 😉

5. Als we met 3-1 winnen en mijn directe tegenstander heeft gescoord dan baal ik of zet ik dit, vanwege de winst, makkelijk van me af?
Het is altijd vervelend wanneer je directe tegenstander scoort, maar uiteindelijk telt er maar één ding en dat is winnen. Ik zal het dus niet makkelijk van me af zetten, maar omdat we winnen kan ik het uiteindelijk wel van me af zetten. Het liefst win ik natuurlijk met een stand waarbij wij zelf de nul houden.

6. In tegenstelling tot veel van je leeftijdsgenoten heb jij je sociale leven goed afgeschermd. Geen dagelijkse berichten op Facebook of iets dergelijks. De supporters kennen jou natuurlijk alleen als voetballer, maar vertel in een aantal zinnen nu eens wie de man áchter die voetballer is.
Ik ben geboren op 15 juli 1997 in Vlaardingen en woonde in een dorpje daar vlakbij, genaamd Maasland. Daar heb ik een tijdje gewoond met mijn ouders en broertje Nils. Vanwege de scheiding van mijn ouders zijn mijn broertje en ik toen, met onze moeder, naar Waalwijk verhuisd. Mijn vader is toen in Delft gaan wonen. We hebben ons redelijk snel aangepast in Waalwijk, omdat we nog klein waren. Ondanks dat we vroeg naar Noord-Brabant zijn verhuisd heb ik nooit een Brabants accent gekregen. Dit vind ik overigens niet erg haha.
Vanwege de afstand en mijn drukke agenda zie ik mijn vader niet heel vaak meer. We hebben echter wel nog steeds gewoon wekelijks contact en hij probeert wel is een wedstrijd van me mee te pikken.

7. Vroeger had je voetballers als de gebroeders Van Eck, de afgelopen jaren en nu onder andere Jeremy Fernandes, Oussama Bouyaghlafen en ook jij, Mats Deijl. Wat is dat toch met voetballers uit die regio van land (Rotterdam en omgeving), dat zij zo goed bij het Bossche voetbal passen?
Uit de regio Rotterdam komen er denk ik veel voetballers met veel passie en strijd en de wil om te slagen als profvoetballer, zoals Jeremy Fernandes. Dit gepaard met de nodige techniek, Oussama Bouyaghlafen, levert gewoon hele goeie spelers op. Bij FC Den Bosch staat strijd en passie voorop, dus denk ik dat het niet meer dan logisch is dat er veel spelers uit die regio bij FC Den Bosch spelen of hebben gespeeld.

8. Hoe, waar en met wie heb je de feestdagen doorgebracht? Hecht je omgeving veel waarde aan dat soort tradities?
Kerst is vooral een tijd die ik met mijn familie doorbreng. Door het jaar heen zien we elkaar eigenlijk alleen bij verjaardagen en omdat iedereen gespreid over het land woont is het haast onmogelijk om doordeweeks iets af te spreken. Met Kerst is iedereen vrij en gaan we dus vaak naar een voorstelling of iets dergelijks en eten we gezamenlijk. We hechten in die zin dus wel waarde aan tradities, omdat dit eigenlijk ieder jaar hetzelfde is.

 

9. Van wie heb je in het privé leven en voetballeven het meest geleerd en op welke gebieden?
Ik heb het meest geleerd van mijn ouders. Zij hebben me vanaf kleins af aan alle ruimte gegeven om te voetballen. Ook mijn opa bracht me vroeger bijna naar al mijn wedstrijden. Privé hebben mijn ouders me laten ontwikkelen tot de persoon die ik nu ben. Volgens mij hebben ze dat wel prima gedaan.

10. We reizen even vooruit in de tijd. Je voetbalcarrière zit er al jaren op en je bent de 50 gepasseerd. Wat doet en waar staat Mats Deijl op dat moment?
Op dat moment zit ik ergens in een warm land van het weer te genieten. Ik hoop dan voor een aantal mooie clubs te hebben gespeeld. Mocht ik niet genoeg hebben verdiend in mijn carrière om in een warm land te zitten, vind ik het ook prima om gewoon in Nederland een gezin te stichten. En wellicht nog het een en ander in het voetbal te doen.

11. De 11 staat voor elftal. Stel je droomteam samen waarin jij zou willen spelen?

1. Manuel Neuer

2. Mats Deijl
3. Thiago Silva
4. Mats Hummels
5. Jordi Alba

6. Luuk Brouwers
10. Jort van der Sande
8. Andres Iniesta

7. Zain Moghal
9. Zlatan Ibrahimovic
11. Oussama Bouyaghlafen

Bron: Pascal Juinen voor SCFCDB.nl / Foto: Henk van Esch

Gerelateerde berichten