De 11 van Oussama Bouyaghlafen

1 Het is een wel of geen geluk bij een ongeluk dat Danny Verbeek geblesseerd raakte?

De blessure van Danny heeft inderdaad een rol gespeeld. Maar zo gaat dat nu eenmaal in de voetballerij. Blessures komen vaak voor, wat heel vervelend is. Dan is het wel belangrijk dat je klaar moet staan om je teamgenoot te vervangen. Ik denk dat ik dat wel aardig heb ingevuld.

2 Nederland of Marokko?

Moeilijke vraag. Dan denk ik toch allebei. Ik ben geboren en opgegroeid in Nederland, heb hier mijn vrienden en familie. Dus ik ben aardig gehecht aan ons ‘kikkerlandje’. Maar Marokko blijft alsnog mijn vaderland, waar ik heel trots op ben. Als ik ooit in de positie zal staan om een interlandkeuze te maken tussen Marokko en Nederland, dan zal dat een hele lastige keuze zijn.

3 Neymar of Cristiano Ronaldo?

Genieten doe ik meer van Neymar zijn spel. Echter, Ronaldo blijft (na Messi) de beste voetballer. Wat Neymar met een bal kan is niet normaal. Zo getalenteerd en explosief. Het is alleen jammer dat hij in het tijdperk ‘Ronaldo/Messi’ voetbalt. Anders was hij nu al ongetwijfeld de beste buitenspeler van de wereld.

4 R&B of rap?

Rap! Al heb ik niet echt heel veel  met muziek. Maar als ik wat luister, dan is het rap. Voornamelijk de Amerikaanse en Franse variant. Artiesten zoals Meek Mill en Lacrim zijn de types die ik graag hoor. Ook luister ik naar Nederlandstalige rap. Het liefst naar Lijpe. Muziek met agressiviteit is wel mijn ding.

5 Geloof of voetbal?

Zonder twijfel geloof. Ik heb mijn geloof (de Islam) hoog in het vaandel staan. Op nummer 1 zelfs. Mijn kracht en motivatie haal ik het meest uit mijn geloof en familie. Mijn gebeden probeer ik op tijd te verrichten. Doe ik dat niet, dan zit ik niet lekker in mijn vel. Voor de wedstrijden luister ik ook even naar verzen uit de Koran. Het geeft me dan een goed gevoel richting de wedstrijd. 

6. Je hebt een voorzet in je linkerbeen, een schot in je rechtse en een schaar die menig rechtsback slapeloze nachten heeft bezorgd. Als je ook nog doelpunten gaat maken ben je een complete buitenspeler. Dan zal je op de radar van hoger spelende clubs komen. Een speler met die kwaliteiten speelt, in jouw geval, maar op amateurbasis bij FC Den Bosch. Is dit niet het ideale moment voor FC Den Bosch om jou aan contract aan te bieden?

Ja, ik moet zeker werken aan mijn scorend vermogen. Dan word ik inderdaad een complete speler. Ik denk dat dit een mooie periode is om me te binden aan de club. Momenteel ben ik nog jong en wil ik me verder ontwikkelen in de Jupiler League voor FC Den Bosch. Dit wordt mijn vierde jaar bij deze warme club. Ik heb het erg naar mijn zin en ik wil het liefst wat moois bereiken met deze club, voordat ik een vervolgstap maak. De supporters nog vermaken met mijn acties en belangrijk zijn met assists/goals. Dat verdienen ze!

7 De afgelopen jaren is er door voetbalkenners als Johan Derksen en Hugo Borst gewezen op een, volgens hun, Marokkanen probleem in het (amateur)voetbal. Gezien jou onder andere ietwat verlegen en in interviews nette voorkomen, val je totaal buiten de groep die zij beschrijven. Is het gene wat zij beschrijven complete onzin, of komt dit wel voor? Zijn er veel verschillen, of zie je dit bijvoorbeeld ook bij de andere culturen in het voetbal?

Complete onzin vind ik het, wat door Johan Derksen en Hugo Borst is gezegd. Natuurlijk komt het wel voor, maar in elke groep zijn er wel rotte appels. Dat er dan gelijk wordt gesproken van een Marokkanen probleem is wel heel kort door de bocht. Verschillen in culturen zijn er sowieso. Maar dan gaat het om kleine details. Qua normen en waarden denk ik dat er niet veel verschil in zit, omdat we als mensen allemaal weten wat goed en slecht is en uiteindelijk allemaal gelijk zijn.

8 Een groot deel van de jeugdige generatie van nu tref je vaker achter de spelcomputer aan, dan op straat. Hoe was het tijdens jou jonge jeugd? Heb je die scharen op straat geleerd en kwam je pas naar binnen als je moest eten, of bracht je ook veel tijd door met het spelen van FIFA of iets dergelijks?

Haha, ik moet meteen aan mijn jongere broertje denken. Die zit telkens achter de Playstation en die moet ik aan zijn oor trekken om hem naar buiten te sturen. De jeugd van tegenwoordig is inderdaad verwend met al die spelcomputers en smartphones. Ik vond het vroeger vooral leuk om te vechten, dus mijn vader schreef me in voor taekwondo. Dit veranderde toen ik op mijn negende moest verhuizen naar een nieuwe buurt. Daar raakte ik bevriend met twee jongens die destijds bij Excelsior Rotterdam voetbalden. Zij sleurden mij mee om elke dag te gaan voetballen en langzaam begon ik het spelletje wel leuk te vinden. De uren die ik heb gemaakt met die jongens op de pleintjes waren absurd. We waren elke dag met z’n drieën samen, met een bal aan ons voet.

Mijn moeder moest mij soms van straat halen, omdat ik anders toch niet naar huis zou gaan. In die tijd was ik altijd de mindere voetballer en mocht nooit meedoen met de oudere jongens op het plein. Mijn twee vrienden mochten dat wel, omdat zij toen al bij een BVO speelden en beter konden voetballen. Altijd wilde ik de beste zijn en heb daardoor nog meer tijd geïnvesteerd om beter te worden. Mijn techniek heb ik dus natuurlijk te danken aan het voetballen op straat. Er liep zoveel talent rond in de wijk, dat je van iedereen wel kon leren en je elkaar probeerden te overtreffen. Via een jongeren medewerker ben ik ook gaan voetballen bij een vereniging. Hij zag mij vaak op straat voetballen en vond dat ik veel talent had. Zo haalde hij mijn vader over om me in te schrijven bij een voetbalclub. En als ik thuis kwam? Nee, dan was het geen FIFA of iets dergelijks, maar weer met de bal bezig zijn. Tot ik mijn moeder op haar zenuwen werkte en naar bed moest.

9 Van wie heb je in het privé leven en voetballeven het meest geleerd en op welke gebieden?

Van wie ik het meest heb geleerd in mijn privéleven en voetballeven zijn mijn ouders. Mijn moeder die altijd achter mij staat in elke keuze die ik maak en mijn vader die me overal bij probeert te helpen. Hij is zo fanatiek en wil elke wedstrijd komen kijken. De steun die ik van hem krijg is onbeschrijfelijk. Zoals ik al zei; hij probeert er elke wedstrijd te zijn, samen met mijn oom die ook een belangrijke rol speelt in mijn privéleven en voetballeven. Zo proberen ze me bij te houden, te motiveren en tips geven. Zowel op voetballend als op mentaal gebied.

10 We reizen even vooruit in de tijd. Je voetbalcarrière zit er al jaren op en je bent de 50 gepasseerd. Wat doet en waar staat Oussama Bouyaghlafen op dat moment?

Oussama heeft een villa in de mooiste berg van Marokko. Ligt op een hangmat en geniet van het mooie weer en de natuur haha. Ik kan natuurlijk niet vooruit kijken in de tijd, maar ik hoop dat ik een mooi en gezond gezin heb en financieel goed zit.

11 De 11 staat voor elftal. Stel je droomteam samen waarin jij zou willen spelen?

1 Manuel Neuer

2 Dani Alves
3 Jeremy Fernandes
4 Dalian Maatsen
5 Jordy van de Winden

6 Anass Najah
8 Luka Modrić
10 Lionel Messi

11 Mootje El Yakoubi
9 Mario Bilate
7 Oussama Bouyaghlafen ©

Bron: Pascal Juinen voor SCFCDB.nl

Gerelateerde berichten