Column: Sven the Man

Open je de teampagina van FC Den Bosch op vi.nl, https://www.vi.nl/teams/nederland/fc-den-bosch/selectie , dan denkt de cijfernerd onder de supporters; ”Hmm, die rugnummers van Mattias Andersson en Giorgio Siani moeten worden omgewisseld.” De taal neuroot merkt op; ”Er staat trainers, meervoud dus, maar er staat maar 1 naam onder, tssss!!!” Maar wat de echte FC Den Bosch supporter ook zal opvallen zijn de gegevens van Sven Blummel. Drie goals in zes wedstrijden. 1 op twee lopend. En dat voor een ‘verdediger’…

Natuurlijk is onze nummer 7 geen verdediger! Dat hij daar bij Jong PSV vaak werd misbruikt, maakt hem niet ineens aanvaller af. Of ineens geen middenvelder meer. Laat ik vooropstellen dat ik het niet op mijn geweten wil hebben dat hij dadelijk alleen als aanvaller wordt gezien. Echter, daar speelt hij wel en daar doet hij het naar behoren. Daar over later meer.

Sven werd iets meer dan 21 jaar geleden geboren in Schijndel, onder de rook van Den Bosch. Waar hij dit seizoen tot nu toe dus 1 op twee loopt, was zijn (jeugd)carrière lange tijd een een-tweetje. Tussen RKSV Schijndel en PSV welteverstaan. Vanuit de jeugd van Schijndel naar de jeugd in de Lichtstad, via datzelfde dorp weer terug naar de beloften van de Eindhovenaren. En dan speel je sinds een aantal seizoenen dus ineens betaald voetbal, omdat het opleidingsteam van PSV in de Jupiler League speelt.

Een gewaagde stap. De pure critici zullen zeggen dat het een te grote stap was gezien de 16 wedstrijden en 1 goal in twee seizoenen. Daar valt wat voor te zeggen natuurlijk, maar die critici moeten dan ook kijken naar de posities van Sven werd neergezet. Meerdere malen zelfs speelde hij als linksback. Nou is er natuurlijk een chronisch tekort aan goede Nederlandse voetballers op die positie, maar kom op! Verder kreeg Sven vaak ook maar een aantal minuten per wedstrijd om zich te bewijzen. En dat in een team wat soms een vergaarbak was van afvallers van het eerste elftal en wat warempel ook gewoon goed draaide.

Geluk bij een ongeluk dat hij daar niet verder mocht en FC Den Bosch zijn talenten wel goed inschatte. Sven laat dit seizoen zien wat vertrouwen met hem doet. Hij is op dit moment 1 van de mannen in vorm! Waar een deel van de aanhang hem na de eerste competitiewedstrijd nog lichtelijk vervloekte vanwege zijn twee missers voor open doel, laat hij nu zien dat hij bij de betere aanwinsten hoort. Dartelt hij over het veld als een jong veulentje, maakt hij zijn acties zonder enige vorm van angst en strooit hij met passes. Dat die dan niet altijd op waarde worden geschat door zijn teamgenoten, is een puntje waardoor er nog niet altijd een kroon op zijn werk geplaatst kan worden.

Drie goals in de competitie en ook nog eens de niet benoemde twee in de beker. Vijf goals na zeven wedstrijden. Vijf goals in 515 minuten voetbal. Er zijn spelers die alleen maar van dit soort cijfers kunnen dromen. Steeds belangrijker wordt statistiek in het voetbal. Spelers worden er op geselecteerd. Dus nu maar hopen, voor ons dan, dat het clubs op een hoger niveau niet nu al aan het denken heeft gezet. Maar dat is wel erg ver en misschien niet geheel objectief vooruit kijken. Voorlopig is Sven hier de topscorer. Voor nu is hij het mannetje. Volhouden Sven, zodat iedereen je tijdens en aan het einde van de competitie als volgt kan toeschreeuwen, bezingen en begroeten; ”SVEN THE MAN!!!”

Bron: Pascal Juinen voor SCFCDB.nl

Gerelateerde berichten