De 11 van Jeremy Fernandes

1 Boefje of ideale schoonzoon?
Boefje met het uiterlijk en de glimlach van de ideale schoonzoon 🙂 . Ik ben een vrij rustig persoon. Al denk ik alleen wel dat ik net als iedere andere 21 jarige zo mijn streken en momenten heb.

2 Dani Alves of Sergio Ramos?
Is een combinatie van beide ook mogelijk? Van origine ben ik een centrale verdediger (een rol welke overigens ook mijn voorkeur heeft). Om die reden zou ik kiezen voor Sergio Ramos. Hij combineert zijn verdedigende capaciteiten met techniek, onverzettelijkheid én scorend vermogen. Precies zoals ik dat graag zie.
Sinds het begin van dit seizoen speel ik echter rechtsback. Een positie die voor mij geheel nieuw was, maar welke ik volgens de trainer met mijn kracht, snelheid en inspeelpass goed moet kunnen invullen. Omdat dit voor mij dus een nieuwe positie betrof ben ik naar diverse rechtsbacks gaan kijken om te zien hoe ze staan en hoe ze hun rol invullen. Dani Alves is dan het perfecte voorbeeld van een moderne rechtsback die alle facetten beheerst. Als ik me op beide posities als bovenstaande heren kan ontwikkelen, dan zal FC Den Bosch nog veel plezier aan me gaan beleven.

3 Twee assists of een doelpunt?
Een assist (of zelfs twee) is heerlijk. Maar het gevoel dat je hebt na een doelpunt is ongeëvenaard. Het gevoel van scoren heb ik dit seizoen één keer mogen ervaren. Ik hoop daar op korte termijn meer aan toe te voegen.

4 Drake of Dr. Dre?
Dr. Dre is een legende met classics waar je u tegen zegt. Maar Drake is meer ‘van mijn tijd’ en op dit moment internationaal één van de toonaangevende artiesten. Drake dus.

Bijgeloof of geloof?
Geloof. Ik heb niet écht rituelen waar ik me angstvallig aan vastklamp voor een wedstrijd, met het idee dat ik daardoor beter ga spelen of dat ik slecht speel als ik die rituelen niet heb uitgevoerd. Nee, dan eerder geloof. Na alles wat ik in mijn nog jonge leven heb ervaren put ik kracht uit het geloof. Ik weet dat er meer is tussen hemel en aarde dan hetgeen we rationeel kunnen verklaren.

6 Voor deze versie van ‘De 11 van…’ heb ik een aantal mensen laten stemmen wie zij geïnterviewd willen zien worden. Van de drie door mij genoemde spelers kreeg jij ruim de helft van de stemmen! Doet die populariteit iets met je en vind je het belangrijk wat mensen van je vinden? En neem je dat soort aandacht bijvoorbeeld ook mee het veld af, het dagelijkse leven in?
Populariteit is vergankelijk. Het kan net zo makkelijk over zijn als dat je het verworven hebt. ‘Wat men van mij vindt’ is voor mij dan ook niet belangrijk. Ik vind het veel belangrijker wat mijn naasten van mij denken/vinden. Voor hen probeer ik de beste versie van mijzelf te zijn en zoveel mogelijk uit mijn leven/carrière te halen. Zodat zij trots op mij kunnen zijn (en ik ook op mezelf natuurlijk)!
Op het veld ben ik ook totaal niet bezig met populariteit. Ik wil zo goed mogelijk spelen, mijn team helpen waar ik kan om op die manier een bijdrage te leveren aan een zo’n goed mogelijk resultaat. Mijn teamgenoten ervaren het denk ik ook op die manier. Voor iedereen sta ik klaar, hou van een dolletje, kan met iedereen overweg en dat zal denk ik ‘mijn populariteit’ in de groep verklaren.

7 Van de huidige selectie behoor jij tot een select groepje spelers die dit seizoen een flinke stap in zijn ontwikkeling heeft gezet. Heb je in je hoofd al uitgestippeld wat je gewenste route door het betaald voetbal is? En in hoeverre kijk jezelf tegen je ontwikkeling aan? Waar ben je tevreden over en wat kan nog beter?
Laat ik beginnen om te zeggen dat ik FC Den Bosch ontzettend dankbaar ben voor de kans die ik hier heb gekregen om mijn eerste minuten in het betaalde voetbal te maken! Ik ben opgegroeid in de Rotterdamse wijk Schiemond met diverse profvoetballers om me heen. Als je dan van kinds af aan de droom hebt om dat ook te willen bereiken dan ben je ontzettend trost en dankbaar als dit mede dankzij FC Den Bosch uitkomt.
Een route heb ik niet uitgestippeld. Maar ik hoop me dusdanig te kunnen ontwikkelen dat FC Den Bosch niet mijn eindstation is. In het seizoen 2017-2018 hoop ik me zo te ontwikkelen dat ik mezelf in de kijker speel van een stabiele eredivisionist. Gezonde ambitie noem ik dat.
Ik ben tevreden over het aantal wedstrijden die ik dit jaar heb gespeeld, het feit dat ik steeds beter in staat ben om situaties te lezen en steeds meer van waarde kan zijn binnen het team. Wel vind ik dat ik onnodig veel gele kaarten heb gepakt, dat ik nog dominanter/dwingender aanwezig moet zijn en dat mijn pass in de eindfase (op de spitsen) nóg beter moet zijn. Een goede of slechte pass op de spits kan dat verschil maken welke wij als FC Den Bosch nodig hebben om naar de plaatsen boven ons te kunnen kijken. En ik vind dat ik daar met mijn kwaliteiten nog meer uit moet kunnen halen.

8 Met jouw lichaamsbouw en spiermassa kan het toch niet anders of jij zal een groot deel van je carrière centraal in de verdediging staan? Of heeft een back in het moderne voetbal juist veel aan kracht?
Dat hoop ik nou ook 🙂 . Mijn lichaamsbouw en spiermassa zijn me niet komen aanwaaien. Onder begeleiding van mijn Personal Trainer Dogan Tekin heb ik gericht gewerkt aan mijn kracht, massa, uithoudingsvermogen en sprongkracht. Allemaal elementen die een centrale verdediger nodig heeft in het moderne/hedendaagse voetbal. Omdat ik niet de grootste ben (ik tik de 1 meter 80 net aan) wilde ik mij op deze punten onderscheiden. Men vindt vaak dat een centrale verdediger minimaal 1 meter 85 moet zijn. Ik bewijs het tegendeel. Mijn sprongkracht zorgt er namelijk voor dat ik het gebrek aan lengte compenseer. Mijn kracht, massa en snelheid doen de rest.
Ook als back wordt kracht steeds belangrijker. De backs van vandaag zijn veredelde buitenspelers met verdedigende taken. Een positie in het team die steeds belangrijker wordt! Zonder kracht en snelheid (en natuurlijk longinhoud) is dit een taak die bijna niet uit te voeren is. Gelukkig heb ik me door extra krachtraining zo kunnen ontwikkelen dat ik ook als moderne back uit de voeten kan.

9 Van wie heb je in het privé leven en voetballeven het meest geleerd en op welke gebieden?
Mijn moeder is ontegenzeggelijk mijn grootste steun en toeverlaat in mijn privé leven. Zij heeft zich als alleenstaande moeder altijd ontfermt over het welzijn haar drie zonen, waarvan ik de middelste ben. We hadden niet veel, maar door haar hadden we alles. Zij is mijn ‘go-to-person’ met alle vragen of uitdagingen die ik in het leven ervaar.
Op voetbal gebied is mijn broer (Anthony Fernandes ) mijn grootste inspirator geweest. Hij speelde in de jeugd van Sparta Rotterdam met spelers als Kevin Strootman, Romario Kortzorg, Georginio Wijnaldum en Gary Mendes Rodrigues. Hij was een verdienstelijke aanvaller die me kneepjes van het verdedigen bijbracht. Mijn moeder en hij misten geen enkele wedstrijd van mij. Ze waren niet alleen mijn grootste fans, maar ook mijn grootste criticasters. Liet hij me op het pleintje in Schiemond zien hoe het wel moest.

10 We reizen even vooruit in de tijd. Je voetbalcarrière zit er al jaren op en je bent de 50 gepasseerd. Wat doet en waar staat Jeremy Fernandes op dat moment?
Vind ik moeilijk om te zeggen. Voetbal is alles wat ik kan en wil. Ik hoop op die leeftijd nog steeds werkzaam te zijn in de voetballerij. Als fysieke performance trainer bijvoorbeeld of iets met de jeugd. Hoop dan wel die carrière achter de rug te hebben waar ik al mijn hele leven over droom!

11 Wanneer je jou googelt kom je niet heel veel tegen. Wel het trieste nieuws van het overlijden van je broer in 2012, op 22 jarige leeftijd.1 Is dat ook de reden dat je vanaf dit seizoen met rugnummer 22 speelt en wil je hem zo (gedurende je carrière) eren?
Het overlijden van mijn broer is de meest trieste gebeurtenis in mijn leven. Ik was destijds 16. Hij inderdaad 22. Het heeft een gigantische impact gehad op mij, ons gezin en onze hele leefgemeenschap. Niemand wil op zo’n jonge leeftijd zijn broer en beste vriend begraven. Ik heb mijn broer beloofd dat ik alles zal geven om te slagen als prof. En door met rugnummer 22 te spelen, eer ik zijn leven. Al heeft dat veel te kort geduurd als je het aan mij vraagt.
Maar die belofte; Daar moet alles voor wijken! Want dat is het enige wat ik hem nog kan ‘geven’.

Gerelateerde berichten